Taal doet leven
Geboren en getogen in Vlaanderen en in deze culturele parel van Europa ook opgeleid in Meertalige Commerciële Communicatie.
Enkele jaren werkervaring bij internationale bedrijven in Gent en Brussel werden aangevuld met een verhuis naar Zweden en Ticino, Zwitserland – ook met een bachelor Frans-Italiaans na terugkeer in Zweden.
Studiekeuzes, werk- en levenservaringen doen me spontaan zeggen dat ik qua beroepsinteresses en ambities een “hybride” ben – ik streef er naar mijn taalvaardigheden in verschillende werkgebieden toe te passen. Me terugtrekken in de eenzaamheid van mijn werkruimte voor het schrijven van content en creatief portfoliowerk geeft me de voldoening van zelfstandig diep-werken – bedrijven ondersteunen met interim-taaldiensten en online taalonderwijs brengen stimulerende en dynamische menselijke interactie.
Taal doet leven, taal is mijn ding!
Van het een komt het ander
Een intensieve cursus Zweeds, ooit bedoeld om vaart te zetten achter mijn integratie in het nieuwe thuisland, zette me op het spoor van verdere studies. Terwijl mijn talenstudies in België uitsluitend gericht waren op Handel en Meertalige Commerciële Communicatie, brachten mijn studies aan de universiteit van Uppsala inzicht in de vele andere aspecten van taal, niet het minst in cultuur en maatschappij.
De keuze om me verder in de Franse taal te verdiepen schrijf ik grotendeels toe aan mijn achtergrond als Nederlandstalige Vlaamse in mijn Frans-getinte geboortestad Gent, aan wonen en werken in Brussel, aan het feit dat Frans één van de drie officiële talen van België is en daardoor deel uitmaakt van mijn identiteit – maar uiteraard ook aan mijn interesse om via de taal toegang te krijgen tot een rijke cultuur.
Mijn studies Italiaans, daarentegen, werden de symbolische afronding van de verkwikkende jaren in het Zwitserse, Italiaanstalige Ticino: wonen in een droomklimaat, omringd door een paradijselijke natuur in een goed georganiseerd land met het levenslustige en warmbloedige Italië net om de hoek – wat een zalige mengeling!
De bachelor Frans-Italiaans werd uiteindelijk ook de perfecte afronding van mijn “Uppsala-jaren” en een eerbetoon aan mijn Zweedse Alma Mater. Daar en toen zette ik ook mijn zinnen op een toekomst waarin taal en schrijven een essentiële rol zouden spelen – schrijven over thema’s die mij nauw aan het hart liggen en die verbonden zijn met de landen die mij nauw aan het hart liggen.
Erfgoed en hartstocht
Geboren en getogen in Vlaanderen betekent ook dat de cultuur, charme en smaken van de buurlanden invloed hebben : het Franse chanson en de Nederlandstalige Kleinkunst; de smaken van de Franse gastronomie in perfecte harmonie met de eigen, uitstekende Belgische keuken; de aanwezigheid van een rijk Europees kunstpatrimonium; waardevolle ambachten en handwerk – om maar enkele voorbeelden te noemen.
Verhuizen naar andere landen bracht nieuwe culturele ervaringen met zich mee en de bijkomende bachelor-studies een verdiepende kennisaanvulling – zonder meer de ideale uitrusting voor boeiend speurwerk en voor het schrijven van aantrekkelijke en hoogwaardige leesinhoud. Mijn portfoliocategorieën zijn grotendeels erfgoed-geïnspireerd en zijn geleidelijk en spontaan ontstaan, in lijn met mijn passies – nu vormen ze het raamwerk voor mijn themakeuzes en het schrijven van leesinhoud (content).
Parijs !
… met uitroepteken als symbool voor die adembenemende eerste ontmoeting met de Lichtstad, lang geleden – en ook voor alle nieuwe belevenissen, nu ik er regelmatig voor langere periodes verblijf. Mijn stappenteller draait op volle toeren door de Parijse arrondissementen, en niet minder dan zeven treinstations maken ook weekenduitstappen in alle windrichtingen zo uitvoerbaar. Maar in Parijs ben ik ook vaak te vinden in de stilte van de Ovale Zaal in de Richelieu bibliotheek, en ook wel eens in een rustig hoekje van een of andere bistrot – verdiept in een boek of gewoon genietend als observerend waarnemer (people watcher!).
Parijs ! is uiteraard een niche-categorie op zich in mijn content-portfolio.
-- oOo --
Naast talen studeerde ik ook linguïstiek en een inleidende cursus tot de Westerse filosofie – bij dat laatste raakte ik behoorlijk de kluts kwijt, maar al bij al een nuttige ervaring. De universiteit van Uppsala noem ik dankbaar mijn Zweedse Alma Mater, ik heb er mezelf gevonden.
Designed by SCN – Created with FROONT